2021. április 11. 13:54 - bigi2010

A készpénzhasználat drága - ha bedőlsz ennek, máris buktad a szabadságot

Élj szabadon, felejtsd el a bankolást

Állandóan azt halljuk, hogy a készpénzhasználat drága.

 

Tegyünk fel néhány kérdést ennek az eldöntésére.

 

Vajon pár nyomdagép néhány órás használata és a papír a drágább, vagy a temérdek kártya, kártya terminál ára, majd szinte non-stop üzemeltetése?

A terminálok kiszolgáló rendszere sincs ingyen, és bizony sok energiát fogyaszt.

Vajon melyik hagy kisebb ökológiai  lábnyomot?

A papír újrahasznosítható, míg az elavult terminálok és számítógépek több száz év alatt sem bomlanak le, terhelik a környezetet. Az újrahasznosításuk szinte lehetetlen.

MI a teendő?

 

A legtöbb ember egyik napról a másikra él.

Teljesen felesleges az embereket rákényszeríteni, hogy azt a keveset amit kap, bankokon keresztül pénzfelvételi díj  levonása után kapja.

Van egy labdám, amit rábízok a szomszéd fiúra. Aztán a szomszéd fiú pénzt kér el érte mikor játszani akarok a saját labdámmal. Pont ezt csinálják a bankok a pénzemmel.

A fizetéseket a kisebb vállalkozók ma is szívesen kifizetik készpénzben, és ezt nem terheli semmilyen tranzakciós díj. Ha nincs folyószámla, inkasszót se lehet rá tenni.

A készpénzben felvett fizetés bármikor hozzáférhető. Nincs limit, nincs tranzakciós díj, nincs számlavezetési díj.

A nyugdíjat, és a fizetést is lehet készpénzben kérni. Ha elegendő ember kéri a készpénzes fizetést a vállalkozó általában hajlik rá, hogy aki szeretné  így kaphassa.

A készpénzes munkabér kifizetés ugyanúgy nyomon követhető, mint a banki utalásos, hiszen minden hónapban készül elszámolás, kifizetési jegyzék mind a két esetben.

A teendő a kormányoknak: Jogalkotás, minden vállalatnál, és a közszférában a készpénzes bérkifizetés biztosításának kötelezővé tétele.

Teendő az embereknek: Ahol és akinek lehet ragaszkodjon a készpénzes kifizetéshez, készpénzzel fizessen.

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabadulas.blog.hu/api/trackback/id/tr8716497398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2021.04.11. 21:47:51

Pénz számolási, nyilvántartási, szállítási, őrzési és még egyéb díjak. Szóval tényleg drága a használata, szemben ezzel:
www.youtube.com/watch?v=A73y3l_leKM

Drizari 2021.04.11. 22:26:14

"Jogalkotás, minden vállalatnál, és a közszférában a készpénzes bérkifizetés biztosításának kötelezővé tétele."

Volt ilyen, macerás is volt, de nagyon.
Bérkihozatalhoz (bankból) a név szerinti bérkifizetési listákból címletjegyzés készítése. Ha van mondjuk 500 dolgozó, biztosan kell 500 db tízezer forintos bankjegy, de biztosan nem kell 500 db tízforintos pénzérme.
Bankkihozatali utalvány kiállítása, a banknál bejelentett aláíró kézjegyével, mellékelve a címletjegyzéket, ez eljuttatva a bankba, hogy a címletjegyzés alapján összeállíthassák a kiadandó pénzmennyiséget.
Általában másnap, egy kijelölt dolgozó egy lőfegyveres biztonsági őr kíséretében autóban elhozzák a lezárt kazettában lévő igényelt pénzt, amit kijelölt dolgozók átvesznek, és megkezdik szétszortírozásukat a kapott név szerinti bérkifizetési jegyzék alapján külön-külön névre szóló bértasakokba. Ha valaki valahová rosszul tett be a tasakba pénzt (ez a végén derül ki, amikor vagy nem marad elég pénz az egy tasakhoz, vagy sok maradt), akkor kezdik egyenként kiszedni a tasakokból a pénzt és újra számolják.
Ha minden oké, szólnak a részlegek pénzkifizetőinek, hogy vihetik a részlegük dolgozóinak a pénzes tasakokat. A kifizetők elviszik a helyükre, ahol sorba állnak a dolgozók, és egymás után átveszik a tasakot a pénzzel, kiveszik belőle pénzt és aláírják rajta az átvételt, a tasakot meg visszaadják a kifizetőnek, akik meg a pénzszortírozóknak adják vissza.
Ez a havidíjasok készpénz munkabér kifizetésének menete.

A fizikai teljesítménybéreseké ettől eltér, ők két hét után előleget kapnak, majd a hó végét követő héten végelszámolást. De a bérkihozatal, a címletezés, a borítékolás és a kifizetés azonos.

Soha többet készpénz munkabér kifizetést!!!

bigi2010 2021.04.12. 20:25:54

@Drizari: Készpénzt odaadni egyszerűbb mint a WeChat alkalmazást betöltögetni, beírni az összeget, jóváhagyni stb. Az ehhez szükséges eszközök drágák, és hamar elavulnak, ami után soha le nem bomló elektronikus hulladék lesz belőlük. Ki vagy szolgáltatva a chat rendszer üzemeltetőnek, a banknak. A munkabéred nem is látod, nincs igazi pénzed, csak virtuális. Kisebb vállalkozásoknál szerencsére most is remekül működik a készpénzes munkabér fizetés. A nagyvállalatoknál lehet hogy macerás, de nem kell mindennap munkabért kifizetni. Havonta egyszer a macera megéri azt hogy az ember ne legyen rákényszerítve egy olyan szolgáltatásra, amire semmi szüksége nincs, ráadásul nincs is ingyen. Azért hogy megóvd az egy napi kényelmetlenségtől a bérszámfejtőket, illetve a kifizetőket szennyezed a környezetet az elektronikus hulladékok tömegével (terminálok, telefonok, az elektronikus rendszert üzemeltető számítógépek stb), rákényszeríted az emberek egy fizetős szolgáltatás igénybevételére.
süti beállítások módosítása